Δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των παιδιών

Το δέντρο της γνώσης αποτελεί μια πιστοποιημένη, από το κράτος, εκπαιδευτική δομή, η οποία έχει ως στόχο τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών μέσω ποικίλων δραστηριοτήτων που εξερευνούν την πολύπτυχη προσωπικότητα και φύση των παιδιών. 

Αυτό σημαίνει ότι το παιδί στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους μας έχει τη δυνατότητα να ασχοληθεί και να αναπτύξει τα ενδιαφέροντά του, ενώ, παράλληλα, να έρθει σε επαφή με ποικιλία δραστηριοτήτων και να δοκιμάσει τις ικανότητές του σε καινούρια πράγματα. Οι δραστηριότητες του δέντρου της γνώσεις καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων ξεκινώντας από δραστηριότητες που σχετίζονται με την σωματική ανάπτυξη και κινητικότητα των παιδιών μέχρι την ψυχική και συναισθηματική τους έκφραση.

Τα παιδιά γνωρίζουν να ελέγχουν το σώμα τους μέσα από δραστηριότητες που σχετίζονται με τον αθλητισμό, όπως τη γυμναστική, τις σκυταλοδρομίες, το μπάσκετ, το ποδόσφαιρο κ.λπ., αλλά και μέσα από μουσικοχορευτικές δραστηριότητες που επιχειρούν να φέρουν το παιδί σε επαφή με τον παραδοσιακό αλλά και το σύγχρονο χορό. Παράλληλα, εκφράζουν την καλλιτεχνική τους διάσταση, καλλιεργούν την λεπτή και αδρή κινητικότητά τους και μαθαίνουν ότι ο καθένας έχει τη δική του ξεχωριστή έκφραση μέσα από τη ζωγραφική, τις χειροτεχνίες, τις κατασκευές με πλαστελίνη κ.λπ.

Επιπλέον, ξεπερνούν τις προσωπικές συστολές, εκφράζουν ελεύθερα τα συναισθήματα τους και μαθαίνουν να συνεργάζονται με τα υπόλοιπα παιδιά μέσα από δραστηριότητες που σχετίζονται με το θέατρο, το θεατρικό παιχνίδι, το κουκλοθέατρο κ.λπ. Επίσης, εξασκούνται στη καλλιέργεια της λόγου, της λεκτικής έκφρασης και της φαντασίας καθώς εμπλέκονται σε δραστηριότητες εξιστόρησης παραμυθιών και δημιουργικής- λογοτεχνικής γραφής. Και όλα αυτά μέσα στο πλαίσιο της ομάδας, της συνεργασίας και της αυθεντικής επικοινωνίας με παιδιά της ίδιας ηλικίας, όπου η συνεργασία και το ομαδικό πνεύμα αποτελεί βασικό στοιχείο ια την επιτυχή διεξαγωγή των δραστηριοτήτων.